Kees Fraterman

Als jongeman had Kees de ambitie om vlieger te worden bij de luchtmacht. Omdat zijn vader er bezwaar tegen had dat hij mogelijk bommen zou moeten afwerpen, heeft hij daar vanaf gezien. Het zweefvliegen was een goed alternatief.

Kees heeft altijd bij de overheid gewerkt, vanaf de HBS tot hij met de fut ging op 56 jarige leeftijd. Waarvan de laatste jaren als archivaris bij het toenmalige Ministerie van Verkeer en Rijkswaterstaat.

Zweefvliegen
In 1952 werd hij lid van de Zuidhollandse vliegclub (ZHVC) op het Marine Vliegkamp Valkenburg, waar hij zijn opleiding als zweefvlieger kreeg. Kees was spoedig op het zweefvliegcentrum Terlet te vinden, waar hij vele uren heeft gevlogen en overlandvluchten heeft gemaakt. Zijn eerste overland maakte hij echter vanaf Valkenburg waar hij tijdens een lokale vlucht het veld kwijtraakte en toen maar besloot overland te gaan. Dat gaf uiteraard de nodige verwarring op het vliegveld!

Kees was avontuurlijk en soms een beetje rebels, dat bracht hem regelmatig op de grenzen van het zweefvliegen. Regelmatig moest hij een buitenlanding maken, waarbij hij het vliegtuig vrijwel altijd heel wist te houden. Tijdens een staking van de Franse douane werd geadviseerd niet naar Frankrijk te vliegen. Kees stond echter na een afstandsvlucht vanaf Terlet in Noord-Frankrijk.

Tijdens zweefvlieg safaris naar Fayence in de Franse Alpen en later naar Aosta in de Italiaanse Alpen wist hij grote hoogten te bereiken. Daar voltooide hij zijn gouden zweefvliegbrevet met 3000 meter hoogtewinst. Later behaalde hij ook zijn hoogtediamant met 5000 meter hoogtewinst.

Tot op hoge leeftijd is Kees blijven zweefvliegen. Hij is ruim 60 jaar lid geweest van de ZHVC.

Verzamelaar
Bovenal was Kees echter een verwoed verzamelaar en vrijgezel. Zijn luchtvaartcollectie was zonder meer de grootste van Nederland. Maar ook schilderijen en alles wat hij mooi vond waren in zijn huis te vinden. Hij kon echter heel moeilijk afstand doen van zijn verzameling en andere curiosa; waardoor zijn huis en opslagplaats die hij gehuurd had overvol raakte. Met zijn camper bezocht hij met regelmaat verzamelaarsbeurzen in Nederland, Duitsland en Engeland.

Als lid van de ‘Vereniging Historische Vliegtuigen’ gaf hij medeleden gevraagd en ongevraagd adviezen vanuit zijn luchtvaartkennis.

Gezelligheidsman
Zijn vrienden, kennissen en familie bracht hij regelmatig een meestal onaangekondigd bezoek, veelal later op de avond tot diep in de nacht. Zeker toen hij met pensioen was. Maar hij kwam nooit met lege handen.

Regelmatig kwam hij naar clubkampen van verenigingen waar hij lid van was. Meestal arriveerde hij ’s-avonds laat of diep in de nacht na zijn zoektocht naar het vliegveld.

Met zijn brommer bracht hij ook een familiebezoek in het toenmalige Oost-Duitsland, waar zijn moeder was geboren.

Zijn bijnaam praterman die hij bij de ZHVC genoot deed hij altijd eer aan.

Kees had er met zijn financiën rekening mee gehouden dat hij hooguit 80 jaar zou worden. Met het ouder worden kwam hij in de financiële problemen. Toen de gemeente dreigde zijn overvolle huis te ontruimen was hij genoodzaakt zijn luchtvaarcollectie te verkopen. Dat gaf hem weer wat ruimte in zijn huis en financiële armslag. Kees bleef echter verzamelen, waardoor zijn huis spoedig weer overvol raakte.

Op 3 november 2017 is Kees op 86 jarige leeftijd overleden na een heupbreuk en een noodzakelijke operatie.

Ook voor het vliegseizoen van 2018 heeft de ZHVC weer plek voor een aantal jonge vliegers die voor bijna de helft van het normale tarief kunnen leren vliegen!

Dus: wil jij heel voordelig kennismaken met zweefvliegen en zo ook je eerste stappen naar volwaardig piloot zetten? Meld je dan snel aan! Hieronder zie je wat je daarvoor moet doen.

voordelig leren vliegen met de Zuidhollandse Vliegclub

De regeling waarmee je aanspraak kunt maken op de korting, heet iFly en wordt door de afdeling Zweefvliegen van de KNVvL en European Pilot Selection & Training (EPST) georganiseerd. De zweefvliegclubs verzorgen de een belangrijk deel van de (praktische) opleiding.

Deze iFly-regeling is bestemd voor jongens en meiden tussen de 14 t/m 19 jaar (peildatum is 1 maart 2018) die een HAVO- of VWO-opleiding volgen of hebben gevolgd, met ten minste Wiskunde en Natuurkunde in het vakkenpakket én die voldoen aan de medische voorwaarden voor de burgerluchtvaart. Er is in 2018 plek voor 35 jongeren.

En vol = vol!

De complete spelregels voor 2018 kun je via deze link downloaden.

Aanmelden kan direct via dit formulier. Kies bij zweefvliegclub in dit formulier voor Zuidhollandse Vliegclub (vliegt o.a. op Terlet bij Arnhem)

LET OP: er zijn twee inschrijftermijnen. De zogenaamde vroege voor-aanmelding (tussen begin september en 1 oktober 2017) en de reguliere aanmelding (na 1 oktober 2017 t/m 15 januari 2018). De vroege voor-aanmelding biedt geen garantie op deelname aan het iFly-programma voor 2018, maar wel bestaat de mogelijkheid dat je nog dit vliegseizoen een dagje kunt meekijken en -doen bij ons.

Altijd al willen vliegen? Piloot worden je droom? Wacht dan niet langer en meld je direct aan. Wellicht tot snel op het vliegveld!

Het bestuur van de Stichting Nationaal Zweefvliegcentrum Terlet heeft recent een persbericht uitgestuurd waarin sterk protest wordt aangetekend tegen de plannen die rond vliegveld Lelystad spelen. Een mogelijke aanpassing van de luchtruimstructuur heeft consequenties voor het vliegen op Terlet. Voor de ZHVC extra wrang: noodgedwongen reizen wij nu elke keer 3 uur per vliegdag naar het oosten omdat we op Valkenburg niet meer kunnen vliegen. En nu zouden we ook daar weer beperkt worden...

Het persbericht is hier te downloaden (PDF).

Een verzameling foto's van het 70-jarige Jubileum van de ZHVC is online gezet. Het was een schitterend weekend waarin we na lange tijd weer eens op ons thuisveld Valkenburg mochten vliegen.

Je vindt de collectie hier op Flickr 


EHVB Vliegweekend 2016

De tekst die Robbert heeft ingesproken tijdens de gemeenteraadsvergadering in Katwijk over de Unmanned Valley Valkenburg is hier te downloaden.

Subcategorieën