Kees Fraterman

Als jongeman had Kees de ambitie om vlieger te worden bij de luchtmacht. Omdat zijn vader er bezwaar tegen had dat hij mogelijk bommen zou moeten afwerpen, heeft hij daar vanaf gezien. Het zweefvliegen was een goed alternatief.

Kees heeft altijd bij de overheid gewerkt, vanaf de HBS tot hij met de fut ging op 56 jarige leeftijd. Waarvan de laatste jaren als archivaris bij het toenmalige Ministerie van Verkeer en Rijkswaterstaat.

Zweefvliegen
In 1952 werd hij lid van de Zuidhollandse vliegclub (ZHVC) op het Marine Vliegkamp Valkenburg, waar hij zijn opleiding als zweefvlieger kreeg. Kees was spoedig op het zweefvliegcentrum Terlet te vinden, waar hij vele uren heeft gevlogen en overlandvluchten heeft gemaakt. Zijn eerste overland maakte hij echter vanaf Valkenburg waar hij tijdens een lokale vlucht het veld kwijtraakte en toen maar besloot overland te gaan. Dat gaf uiteraard de nodige verwarring op het vliegveld!

Kees was avontuurlijk en soms een beetje rebels, dat bracht hem regelmatig op de grenzen van het zweefvliegen. Regelmatig moest hij een buitenlanding maken, waarbij hij het vliegtuig vrijwel altijd heel wist te houden. Tijdens een staking van de Franse douane werd geadviseerd niet naar Frankrijk te vliegen. Kees stond echter na een afstandsvlucht vanaf Terlet in Noord-Frankrijk.

Tijdens zweefvlieg safaris naar Fayence in de Franse Alpen en later naar Aosta in de Italiaanse Alpen wist hij grote hoogten te bereiken. Daar voltooide hij zijn gouden zweefvliegbrevet met 3000 meter hoogtewinst. Later behaalde hij ook zijn hoogtediamant met 5000 meter hoogtewinst.

Tot op hoge leeftijd is Kees blijven zweefvliegen. Hij is ruim 60 jaar lid geweest van de ZHVC.

Verzamelaar
Bovenal was Kees echter een verwoed verzamelaar en vrijgezel. Zijn luchtvaartcollectie was zonder meer de grootste van Nederland. Maar ook schilderijen en alles wat hij mooi vond waren in zijn huis te vinden. Hij kon echter heel moeilijk afstand doen van zijn verzameling en andere curiosa; waardoor zijn huis en opslagplaats die hij gehuurd had overvol raakte. Met zijn camper bezocht hij met regelmaat verzamelaarsbeurzen in Nederland, Duitsland en Engeland.

Als lid van de ‘Vereniging Historische Vliegtuigen’ gaf hij medeleden gevraagd en ongevraagd adviezen vanuit zijn luchtvaartkennis.

Gezelligheidsman
Zijn vrienden, kennissen en familie bracht hij regelmatig een meestal onaangekondigd bezoek, veelal later op de avond tot diep in de nacht. Zeker toen hij met pensioen was. Maar hij kwam nooit met lege handen.

Regelmatig kwam hij naar clubkampen van verenigingen waar hij lid van was. Meestal arriveerde hij ’s-avonds laat of diep in de nacht na zijn zoektocht naar het vliegveld.

Met zijn brommer bracht hij ook een familiebezoek in het toenmalige Oost-Duitsland, waar zijn moeder was geboren.

Zijn bijnaam praterman die hij bij de ZHVC genoot deed hij altijd eer aan.

Kees had er met zijn financiën rekening mee gehouden dat hij hooguit 80 jaar zou worden. Met het ouder worden kwam hij in de financiële problemen. Toen de gemeente dreigde zijn overvolle huis te ontruimen was hij genoodzaakt zijn luchtvaarcollectie te verkopen. Dat gaf hem weer wat ruimte in zijn huis en financiële armslag. Kees bleef echter verzamelen, waardoor zijn huis spoedig weer overvol raakte.

Op 3 november 2017 is Kees op 86 jarige leeftijd overleden na een heupbreuk en een noodzakelijke operatie.